زمان مطالعه: ۷ دقیقه

مخزن چیست؟

مخزن یک سازه فلزی یا غیرفلزی در ابعاد مختلف است که برای ذخیره سازی و حمل انواع مایعات و گازها مورد استفاده قرار می‌گیرند. در حال حاضر مخازن پلیمری رواج یافته اند که برای ذخیره سازی آب زیاد استفاده می‌شوند.

مخازن صنعتی فلزی یا فولادی هم برای ذخیره سازی مایعات و گازهای نفتی و پتروشیمی در کشور ما زیاد استفاده می‌شود. در ادامه به معرفی انواع مخازن خواهیم پرداخت.

مخزن استیل

دسته‌ای از مخازن صنعتی از جنس استیل تولید می گردند. استیل یکی از آلیاژهایی بوده که دارای کدهای متعددی می باشد. هر نوع آلیاژ بر اساس درصد و مقدار مواد مختلفی که در آن‌ها وجود دارد، با استفاده از این کدها نام گذاری شده‌اند. از جمله موادی که در تولید استیل به کار می‌رود، عنصر کروم است. با اضافه کردن این عنصر استیل براق می‌شود و می‌تواند حدود ۹۰% از نور خورشید را بازتاب دهد. همچنین کروم باعث مقاومت آن در برابر خوردگی نیز می‌شود.

برای تولید مخازن از جنس استیل، ورق‌هایی با کد ۳۰۷، ۳۱۶ و ۳۰۴ مورد استفاده قرار می‌گیرند. برای خم کردن این نوع ورق‌ها، روش نورد سنگین به کار برده می شود؛ زیرا این آلیاژه ها بسیار مقاوم هستند و تغییر شکل آن‌ها به سختی شکل می‌گیرد. با وارد کردن ورق‌های استیل به مرحله نورد سنگین، آن‌ها را به شکل مورد نظر در می‌آورند و برای تولید مخازن فرستاده می شوند.

جالب است بدانید این نوع مخازن نه فقط برای نگهداری محلول های مورد نیاز تولید محصولات، برای انبار کردن مواد غذایی، لبنی و مواد مورد نیاز داروسازی هم به کار برده می شود. استفاده از مخزن استیل در نگهداری مواد لبنی به قدری اهمیت دارد که گواهی نامه بهداشتی تنها به این نوع مخزن‌ها داده می‌شود. مخازن صنعتی استیلی می‌توانند بر اساس نیاز مصرف کنندگان به شکل یک لایه، دو لایه و حتی سه لایه تولید گردد. در ادامه به مزایای این نوع محصول اشاره خواهیم کرد.

مزایای مخزن استیل

  • ضد زنگ
  • ضد خوردگی
  • دفع کننده اشعه UV
  • مقاومت و استحکام بسیار بالا
  • قابل تولید در اندازه‌های نامحدود
  • کاربردهای مخازن استیل

همانطور که اشاره شد مخازن استیل نیز از دیگر مخازن صنعتی هستند که از آن‌ها اغلب برای تولید و نگهداری مواد غذایی و لبنی استفاده می‌شود. در کنار نگهداری این‌ها، این مخازن برای نگهداری مواد دارویی و عرقیات طبیعی نیز به کار می‌رود. از طرفی اغلب در کارخانه‌های پتروشیمی از این مخازن استیل برای نگهداری نفت، گاز، بنزین و مواد شیمیایی استفاده می‌شود.

مخزن گالوانیزه

مخزن گالوانیزه به عنوان یکی از مخازن مهم در ذخیره سازی و نگهداری مواد و محصولات صنعتی موردتوجه است. مخازن فلزی به دلیل ماهیت سخت فلز مخصوصا فلزاتی مثل آهن صنعتی تر بوده و دامنه ی استفاده ی گسترده تری دارند. البته ناگفته نماند که آهن به دلیل واکنش پذیری و خاصیت زنگ پذیری که دارد چالش های خاص خود را برای کسانی که کار با آن را انتخاب می کنند به همراه دارد. امروزه برای ذخیره سازی آب در کارخانجات، کارگاه ها، برج ها و حتی منازل مسکونی کوچک از مخازن فلزی استفاده می شود و بهترین گزینه نیز مخزن گالوانیزه می باشد. اما چرا این مخزن همواره در میان خریداران از محبوبیت ویژه ای برخوردار بوده است؟ گالوانیزه در واقع از ورق فولادی که سطح آن توسط فلز روی پوشانده شده است ساخته می شود و به همین دلیل قیمت بسیار پایینی دارد از طرفی این مخزن بسیار مستحکم بوده و در برابر ضربات شدید و برخورد با اجسام تیز مقاومت بسیار خوبی دارد همچنین مزیت دیگری که مخزن گالوانیزهِ نسبت به سایر مخازن فولادی دیگر دارد زنگ ناپذیری آن می باشد.

مخزن فایبرگلاس

آب هر روز کمیاب تر و با ارزش تر می شود و به همین دلیل است که دیگر نمی توانیم آن را دور بریزیم حتی اگر کثیف باشد و به همین دلیل توصیه می شود که فاضلاب ها را در بسیاری از فعالیت های دیگر مانند آبیاری از مخزن فایبرگلاس استفاده کنند چرا که با توجه به کمبود روز افزون آب، نگهداری و استفاده مجدد از آن ضروری است. یک مخزن فایبرگلاس می تواند جهت نگهداری فاضلاب یا آب های سطحی در رو یا زیر زمین و بصورت دفنی مورد استفاده قرار گیرد.

فایبرگلاس هم مانند پلی اتیلن یک پلیمر است. با این تفاوت که در اینجا پلیمر به عنوان ماده ی زمینه ای است و به غیر از پلیمر الیاف شیشه و پشم شیشه نیز در آن نقش مهمی را ایفا می کنند. قیمت فایبرگلاس بالاتر از پلی اتیلن است. این ماده در صنایع مختلف مصرف دارد و یکی از موارد استفاده از آن ساخت انواع مخازن صنعتی است.

مزایای مخزن فایبرگلاس

مخازن مورد استفاده جهت نگهداری انواع مختلف مایعات گرم و سرد با روکش، خواص و اجناس متنوع و چند لایه. قیمت مخزن. تانک تحت فشار بالا از جنس چدن یا آلیاژ های فولاد. تانکرهای GRP یا فایبرگلاس مورد استفاده در پالایشگاه ها و صنایع نفت و گاز. مخازن کامپوزیتی مخصوص نگهداری مایعات خورنده. تانک دوجداره که منبع آب گرم موتورخانه جهت لوله کشی شوفاژ می باشد. تانکرهای افقی مخصوص نگهداری مایعات از جنس پلی اتیلن یا گالوانیزه. تانکر های فلزی نگهداری آب با ارتفاع ۵ متر تا ۵۰ متر.

مخازن ساخته شده از فایبرگلاس مزایایی دارند که استفاده از آن ها برای کارفرما ارزش دارد که این مزایا عبارتند از:

  • مقاومت فیزیکی بسیار  بالا به دلیل استفاده از انواع پلیمر به همراه الیاف شیشه
  • مقاوم بودن در برابر نور خورشید و ممانعت از تجزیه مواد داخل مخازن.
  • همچنین این مخازن در برابر خوردگی اسیدها مقاومت بالایی دارد به همین دلیل انتخاب مناسبی برای نگهداری و حفظ اسیدها بدون تغییر می باشد. کیفیت این مخازن با توجه به رزین و پلی استری که در آن استفاده می شود متفاوت خواهد بود و هر کاربر بسته به نیاز خود می تواند گزینه ی بهتر را انتخاب کند. این مخازن دارای وزن کمی هستند و به همین دلیل قابلیت انتقال برای به هر جایی را دارند. و درباره قیمت این مخازن باید بدانید از مخازن صنعتی استیل ارزان تر می باشند.
  • استفاده در بیمارستان ها برای ذخیره سیالات صورت می گیرد.
  • می توان از آن در ساخت منابع اطفا حریق و آب آتش نشانی و یا موتورهای خانه ها، مجتمع های بزرگ اداری و تجاری استفاده کرد.
  • با توجه به عدم واکنش فایبرگلاس با مواد قلیایی و اسیدی، می توان از آن برای ذخیره مواد سوختی مانند گازوئیل، بنزین و هر نوع سیال شیمیایی استفاده کرد.

مخزن اسید

مخزن اسید محفظه ای است ساخته شده از مواد ضد اسید اعم از پلی اولفین‌ها، استیل، پلاتین و… که قابلیت دارد سیالات شیمیایی اعم از مواد قلیایی و اسیدی را درون خود بصورت ایمن نگه دارد. این نگهداری به شکلی است که اولا خود منبع دچار حادثه نشود و در ادامه خواص شیمیایی محلول درون مخازن ذخیره تغییر نیابد. قیمت تانکر اسید در اولین مرحله وابسته به جنس بدنه آن می باشد.

پر کاربردترین نوع مخازن اسید، مخزن ذخیره اسید سولفوریک با دماهای متفاوت می باشد چرا که این نوع اسید هم کاربرد بسیار زیادی در صنعت و کشاورزی دارد و هم نگهداری آن بسیار خطرناک و حساس است.

طراحی مخزن اسید

طراحی مخزن اسید با توجه به اطلاعات عنوان شده در این صفحه مبنی بر وسیع بودن انواع اسید و حالات و چگونگی برخورد و واکنش آن با متریال ساخت مخزن اسید بسیار مبحث مهم و قابل توجه ای می باشد.

نکته قابل توحه در این ضمینه سمی بودن و خورندگی شدید اسید ها می باشد که در محل کارگاه، کارخانه ، انبار و … با توحه به دخالت انسان در پروسه تولید محصول بسیار حیاتی و پر اهمیت می باشد. از این رو انتخاب نوع مخزن اسید علاوه بر موارد فنی و مالی برای HSE  مجموعه ها نیز بسیار مهم می باشد.

مبحث طراحی مخزن اسید را در دو منظر مقاومت بدنه در برابر فشار های داخلی و خارجی – و مقاومت بدنه مخزن در برابر خوردگی ناشی از برخورد با اسید قابل بحث می باشد.

مبنای اولیه هر نوع سازه در علم تحلیل سازه، مقاومت آن سازه در برابر فشار یا تنش های داخلی و تنش های خارجی می باشد. از این رو نگهداری حجم مشخصی از سیال در یک مخازن بسته به نوع آن سیال بسیار متفاوت خواهد بود. برای مثال دانسیته اسید سولفوریک ( رقیق نشده) برابر ۱.۸۳ تا ۱.۸۶ گرم بر سانتی متر مکعب می باشد. در مقابل استیک اسید دانسیته ای برابر ۱.۰۵ گرم بر سانتی متر مکعب دارا است.

مخزن-اسید

مخزن-اسید

دیونایزر یا دستگاه آب دیونیزه ساز چیست؟

دیونایزر یا دستگاه آب دیونیزه ساز به دستگاهی گفته می‌شود که به واسطه عبور آب از آن آب دیونیزه تولید می گردد. آب دیونیزه یا یون زدایی شده، به صورت ایده‌آل آبی است که فاقد ذرات با بار الکتریکی (یون) است. یون‌ها به صورت کلی می‌توانند دارای بار الکتریکی مثبت یا منفی باشند که به ترتیب کاتیون و آنیون گفته می‌شود. کلیه جامدات محلول (TDS) در آب شامل کاتیون‌ها و آنیون‌ها هستند که بخش قابل توجهی از ناخالصی‌های داخل آب را شامل می‌شوند.

در واقعیت دستگاه دیونایزر نمی‌تواند به صورت کامل یون‌های آب را حذف کند و در صورت نیاز به خلوص بسیار بالای آب نیاز به مراحل تصفیه بیشتر و استفاده از تجهیزات گران قیمت می باشد. در برخی از کاربردها نیز ممکن است نیاز به کاهش یا حذف سایر ناخالصی‌های آب از قبیل سطح ویروس، باکتری و یا مواد آلی باشد. به همین جهت بایستی دستگاه دیونایزر مطابق با مصرف مورد نیاز انتخاب شود.

کاربرد دستگاه تصفیه آب دیونایزر

دیونایزر های تولید آب مقطر و آب فوق خالص امروزه در صنایع مختلفی دامنه کاربرد دارد که از مهم ترین آنها می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • آزمایشگاه های تشخیص طبی
  • آزمایشگاه های تحقیقاتی و دانشکاهی
  • صنایع داروسازی
  • صنایع سرم سازی
  • صنایع نظامی فوق حساس
  • صنایع پپشرفته پزشکی هسته ای
  • صنایع غذایی
  • تجهیزات دندانپزشکی

همانطور که ملاحظه می شود دامنه کاربرد آب دیونیزه و دستگاه های دیونایزر صنعتی و آزمایشگاهی بسیار وسیع می باشد.

سختی گیر چیست؟

سختی گیر (water softener) دستگاهی است که که آب سخت و دارای املاح با فشار از درون رزین عبور کرده و آب تصفیه شده و آهک آن جدا می شود . از این دستگاه برای حذف سختی کل آب شامل کلسیم، منیزیم و برخی کاتیون های فلزی موجود درون آب سخت استفاده می شود. به عبارتی با فراهم نمودن محیطی مساعد درون بدنه ای تحت فشار فلزی (گالوانیزه) یا فایبرگلاس (frp) زمینه تبادل یونی را فراهم می کند. دبی آب، سختی آب مورد نظر و زمان بک واش رسوب گیر عوامل موثر در طراحی سختی گیر رزینی با ظرفیت مناسب است.

انواع دستگاه سختی گیرر تصفیه آب

انواع سختی گیر را در ابتدا بر اساس نحوه کار تقسیم بندی می کنیم:

  1. سختی گیر رزینی
  2.  مغناطیسی
  3.  الکتریکی
  4.  الکترومغناطیسی

عمده محصول تولیدی ما در گروه سازه مخزن، سختی گیر رزینی می باشد. این انتخاب هم بر اساس عملکرد بسیار عالی دستگاه با  بازده بالای ۹۵ درصد و هم به علت تولید آن در داخل کارگاه سازه مخزن و مبانی تولید داخلی در کشور می باشد.